FSMA - Intentional Adulteration

In het kader van export dossiers naar de VS én het bijhorende eisenpakket om te voldoen aan de eisen van de Food Safety Modernization Act (FSMA), werden de eisen m.b.t. FOOD DEFENSE sinds kort veel duidelijker afgelijnd in de FSMA Final Rule for Mitigation Strategies to Protect Food Against Intentional Adulteration (21 CFR 121) of kortweg de ‘Intentional Adulteration Rule (IA-rule)’.

Men spreekt in dit kader over de ‘Intentional Adulteration Rule’ en 'Intentional Adulteration Vulnerability Assessments'.

FSMA Final Rule for Mitigation Strategies to Protect Food Against Intentional Adulteration | FDA

Volgende data werden door Food & Drug Administration (FDA) vooropgesteld voor bedrijven om zich te aligneren aan deze regelgeving:

 • Zeer kleine bedrijven: July 26, 2021
 • Kleine bedrijven: July 27, 2020
 • Andere bedrijven: July 26, 2019

Recent heeft FDA aangekondigd dat controles op de naleving van start gaan in juli 2022.

De Intentional Adulteration Rule stelt dat elke faciliteit welke producten wenst te produceren voor de US-markt zijn voedingsproducten dient te beschermen tegen sabotage, waarbij de faciliteit op basis van risicoanalyse (‘Vulnerability Assessment’) elke stap van het proces dient te evalueren. Voor het uitvoeren van deze Vulnerability Assessment stelt het FDA 3 methodieken voor:

 • Key Activity Type (KAT) methode
 • 3 elements methode
 • Hybrid methode

Indien voor een bepaalde stap een significante kwetsbaarheid (‘Significant vulnerability’) geïdentificeerd wordt, dienen de nodige beheersmaatregelen (‘Mitigation strategies’) getroffen te worden.

FDA stelt: voor het food defense plan zijn er 4 taken die door een ‘Qualified Individual’ moeten overzien worden:

 1. het Food Defense Plan opstellen
 2. een kwetsbaarheidsbeoordeling uitvoeren
 3. beheersmaatregelen identificeren en implementeren
 4. heranalyse uitvoeren

Een 'Qualified Individual' kan daartoe de opleidingen via FSPCA met FDA-approved curriculum volgen. Het volledige opleidingspakket omvat 3 tot 4 modules i.f.v. de geselecteerde techniek voor het Vulnerability Assessment.

Echter, deze opleiding (1 volledige dag), heeft tot doel om voor de deelnemers een meerwaarde te creëren en een antwoord te bieden op zowel de eisen van FDA àls de GFSI-vereisten m.b.t. Food Defense. 

Via een gefundeerd plan van aanpak willen we u de tools aanreiken teneinde uw bestaande Food Defense Plan om te bouwen tot een volwaardig en gefundeerd plan dat én conformiteit met FDA-regelgeving én conformiteit met GFSI-standaarden (BRC, IFS, …) nastreeft.

 De opleiding omvat:

 • een boeiend overzicht van de export-vereisten inzake Food Defense & FSMA
 • een gefundeerd plan van aanpak teneinde uw bestaande Food Defense Plan om te bouwen tot een volwaardig plan dat én conformiteit met FDA-regelgeving én conformiteit met GFSI-standaarden nastreeft
 • een hands-on training met de nodige tips & tricks teneinde een upgrade van het food defense plan uit te rollen
Duur

1 dag; van 9u00-17u00

Data en locaties

Deze opleiding wordt aangeboden op:

Neem hier contact voor meer info.

Kostprijs

Alle opleidingen worden gratis of tegen een gereduceerd tarief aangeboden voor werknemers uit volgende paritaire comités: PC 118 - PC 220 - PC 200; zie ook www.alimento.be.

Inschrijvingen

Via ALIMENTO (www.alimento.be) of zie ook rechtstreekse link door te klikken op datum en locatie:

Nieuws

Belgische referentiedosissen allergenen aangepast

Bij gebrek aan wettelijke referentiedosissen voor voedselallergenen, verscheen in 2017 een advies van het Wetenschappelijk Comité (advies 24-2017) aangaande referentiedosissen voor allergenen.

Deze aanbevolen

Mededeling EU Commissie: Food Safety Management Systems

In september 2022 verscheen de EU mededeling (2022/C 355/01) m.b.t. de uitvoering en beheersing van voedselveiligheid management systemen.…

BRCGS Global Standard Food Safety versie 9 gepubliceerd

Op 1 augustus 2022 is de nieuwe versie van de BRCGS Global Standard Food Safety gepubliceerd. Alle audits worden vanaf 1 februari 2023 uitgevoerd tegen de nieuwe versie. 

Enkele nieuwigheden op een rijtje: 

Testimonials

Wij nodigen Eva Moens regelmatig uit voor opleidingen (etikettering, HACCP, hygiëne, ...). Eva heeft een brede kennis; denkt mee met onze organisatie en komt met praktische voorstellen en verbetermaatregelen. Ook achteraf kunnen we steeds met vragen bij haar terecht. Een echter aanrader!

Caroline Dohogne; Q-manager (Neuhaus)

Sinds ik actief werkzaam ben in de voedingsindustrie, deed ik reeds verschillende malen beroep op Eva Moens Consult voor zowel opleidingen als individuele coaching. De pragmatische aanpak is schitterend en de grondige kennis & expertise zeer groot. Men kan zich steeds verwachten aan advies op maat met directe toegevoegde waarde.

Jeroen De Bock; Quality Assurance Engineer (Puratos)

Dankzij de kennis en aanpak van Eva & haar team, beschikken wij nu over de juiste en concrete inzichten m.b.t. onze food fraude studie. Wij appreciëren de snelheid en pragmatische aanpak van Eva. Haar kennis reikt duidelijk op vele vlakken héél ver; zij kan deze bovendien op efficiënte wijze aan de man brengen. Opmerkelijk is vooral het vertrouwen dat gesteld wordt in het werk van Eva Moens Consult door onze auditoren. Een absolute aanrader!

Peter Schiettecatte; Q-manager (Delici)

Blij dat wij op ons pad Eva Moens tegen kwamen. Zij gaf een duidelijke uitleg over wat er allemaal moest gebeuren en zette stap per stap ons op weg naar een bedrijf dat in orde is op het vlak van voedselveiligheid en HACCP.

Els Van Schepdael; zaakvoeder (Bakkerij D'Elst)

Eva was een godsgeschenk met een gigantische kennis en professionaliteit maar bovenal down to earth, pragmatisch, perfect in het onderscheiden van hoofd-en bijzaak en erg betrokken op het welslagen van mijn avontuur!

Krist'l De Loose; zaakvoerder (Pastati)

De consultancy van Eva Moens is goud waard. Met de zeer gestructureerde maandelijkse sessies was het schrijven van een kwaliteitshandboek nog nooit zo eenvoudig. En dit alles in een zeer open en amicale sfeer. Bovendien heeft Eva voor elke vraag wel een antwoord wat de discussie of uitwerking van bepaalde onderwerpen heel vlot, leerrijk en dynamisch maakt. Een echte aanrader!

Lara Gorissen; R&D-manager (Puratos)

Wegens tijdsgebrek lukte het niet om FSPCA in te voeren in onze organisatie, maar samen met Eva Moens Consult hebben we op een paar dagen tijd ons kwaliteitshandboek kunnen uitbreiden en herzien. Dankzij hun efficiënte aanpak, zijn we klaar zijn voor onze volgende FSPCA audit!

De professionele aanpak raden we iedereen aan.  Kwaliteit gegarandeerd!

Sophie Van Ranst; Q-manager (Pralibel)

We zijn zeer tevreden over de jarenlange kwalitatieve service en goede ondersteuning. Daarnaast is Eva Moens Consult steeds eenvoudig bereikbaar en wordt er doortastend en efficiënt te werk gegaan. 

Kristoff, Anke en Caroline; Q-managers (Ranson)

Begin dit jaar hebben we Eva ingeschakeld voor onze jaarlijkse HACCP-opleiding voor productiemedewerkers. De reacties van onze productiemedewerkers na de opleiding waren unaniem positief. Iedereen was laaiend enthousiast. Eva is een enthousiaste lesgeefster, met kennis van zaken. Haar opleidingen zijn interactief, duidelijk en gestructureerd.

Eva beheerst de kunst om 'moeilijke' materie op een laagdrempelige, boeiende en duidelijke manier over te brengen.

Evelien Van den Bussche; Q-manager (Lily's Cakes)

2 years ago I started a position as Quality Manager. Back then I had no experience in the function and although it could have resulted on a chaotic situation, it did not, thanks to the help of Eva. Eva and her team give clear and interesting trainings, they are knowledgable in their areas and can relate to the day to day activities in the plant. Moreover, she really cares about my company and can relate to my specific needs. With the support and guidance of Eva and her team, we have been able to increase the quality in our factory considerably. And that is the goal, isn’t it?

Alma G. Flores; Quality & R&D-manager (La William)