Onze experts

Onze experts

Onze consultants hebben een ruime praktijkervaring en know-how opgebouwd. Continue bijscholing leidt tot een hoog en betrouwbaar niveau.

Elke expert heeft zijn/haar expertise en draagt bij tot het het welslagen van uw opleidings- of quality -managementsysteem.

Eva Moens

Experte microbiologie & HACCP / etikettering / allergenen

Eva Moens studeerde af als bio-ingenieur in 2001.

Zij startte haar loopbaan als adviseur ‘integrale keten kwaliteit bewaking’ bij het OVPG (overlegplatform voor verwerkers van plantaardige grondstoffen) en stippelde, samen met diverse voedingsfederaties, een overkoepelende sectorvisie m.b.t. voedselveiligheid en kwaliteitszorg uit.

Aansluitend besloot zij haar kennis te toetsen aan de praktijk en koos voor een functie als ‘kwaliteitsmanager‘ in de chocoladeverwerkende sector.

Later ruilde zij deze functie voor een job als ‘trainer/consultant’ m.b.t. voedselveiligheid en kwaliteitszorg aan de Universiteit Gent (laboratorium voor levensmiddelenmicrobiologie en -conservering - cel kwaliteit & voedselveiligheid).

In 2008 besloot zij haar dienstverlenende activiteiten aan voedingsinstellingen (advies - training - coaching) op zelfstandige basis verder te zetten, en richtte het consultingbedrijf ‘Eva Moens Consult’ op.

In 2016 breidde Eva Moens haar consult-bureau uit: sindsdien staan ook Claude PardoCatherine KeirseSarah Laenen en Sophie Van Ranst paraat om de klanten te adviseren en/of op te leiden op de vertrouwde kwalitatieve werkwijze.

Katherine Keirse
Catherine Keirse

FSMA experte (PCQI-diploma) / reiniging & ontsmetting / interne auditor

Catherine studeerde bio-ingenieur aan UGent; als échte foodie heeft zij haar passie voor voeding en voedselveiligheid meteen verder ontplooid in de praktijk.

Ze startte haar loopbaan in de vleesindustrie, waarbij ze zich eigen maakte aan de kwaliteitsaspecten inzake slachten, versnijden en verdere verwerking van vlees. Na deze branche koos ze voor een geheel andere sector: biscuiterie. Daar verdiepte ze zich in de specifieke gevaren en microbiologische risico’s van zowel droge als diepvriesproducten. Daarna koos ze voor de sector van bereide, koelverse maaltijden in zijn breedste aspecten. Ze verdiepte zich in de normen van Europese retailers; en naast productie werden ook distributie én logistiek belangrijke aspecten binnen haar takenpakket. Catherine begeleidde tevens de opstart van een industriële bakkerij en zette alle krijtlijnen uit om tot een gecertificeerd premium voedingsbedrijf te komen. Na deze ervaringen in diverse voedingssectoren, koos ze voor een internationale wending in haar carrière: ze voerde tal van leveranciersaudits uit in binnen- en buitenland (EU en niet-EU) en verrijkte haar kennis met internationale normen.  Tot slot verdiepte ze zich in de biosector en gespecialiseerde voeding.

Doorheen haar carrière bleef Catherine, naast haar praktijkervaring, tevens de nieuwste theorieën en ontwikkelingen (microbiologie, etikettering, …) opvolgen. Ze volgde diverse opleidingen, verdiepte zich in literatuur en kreeg diverse coachingstrajecten.

Na 14 jaar praktijkervaring, wil Catherine haar kennis graag delen via opleidingen, begeleidingen en interne audits.

Sarah Laenen
Sarah Laenen

Experte Food Safety Culture / migratie / TESCO / Marks & Spencer / UTZ / BIO

Sarah Laenen studeerde bio-ingenieurswetenschappen aan de KULeuven en behaalde aansluitend haar diploma's tot preventie-adviseur (niveau 2); food packaging deskundige (Pack4Food, Ugent) en Lean-experte ('Black Belt' - UGent).

Ze startte haar carrière als Manager Purchasing Quality bij een grootcateraar; waar zij verantwoordelijk was voor het opvolgen van HACCP; food safety- & quality-management alsook het specificatiebeheer van enkele grote leveranciers. Daar maakte zij kennis met diverse branches van de voedingsindustrie en verdiepte zich in de warenwetgeving en voedselveiligheid in ruime zin van het woord. Vervolgens koos ze voor een uitdaging in de verpakkingsindustrie. Ze ontwikkelde een quality management systeem (conform ISO 9001 en OHSAS 18001) en vervulde een adviserende rol aangaande regelgeving. Aansluitend ging Sarah aan de slag als Quality Manager bij een koffiebranderij. Daar leidde ze de kwaliteitsafdeling en implementeerde diverse nationale en internationale standaarden (ACS, IFS, BRC, BRC-IoP, ...). Als eindverantwoordelijke voor Food Safety & Quality, loodste ze de organisatie richting succesvolle certificatie van diverse private label standaarden zoals Tesco, Marks & Spencer, Sainsbury's, Aldi, Carrefour, ... Tot slot ontwikkelde én implementeerde Sarah een beleid inzake duurzaamheid en begeleidde de organisatie naar volgende certificaten: Bio, Fairtrade (Max Havelaar), Rainforest Alliance, UTZ, ... 

Na deze rijke ervaring, besloot Sarah aan boord te stappen bij Eva Moens Consult om haar jarenlange praktijkervaring en know-how ten dienste te stellen van onze klanten.

Claude Pardo
Claude Pardo

Expert migratie, verpakkings- en contactmaterialen / HACCP / BIO

Claude heeft een zeer ruime praktijkervaring in zowel verpakkings- als voedingsverwerkende industrie. In zijn eerste job als quality engineer verdiepte hij zich in de HACCP regelgeving en paste deze toe op het productieproces van verpakkingsmaterialen. Hij implementeerde tevens meerdere kwaliteitszorgsystemen (ISO 9001, BRC-IoP, …) en leidde gedurende meer dan 10 jaar diverse quality departments in de verpakkingswereld.

Tijdens zijn opleiding tot interne auditor leerde hij met kritische blik quality managementsystemen te evalueren en bij te sturen waar nodig. Na meer dan 10 jaar ervaring in de verpakkingsindustrie, besloot hij andere horizonten op te zoeken.  Geboeid door voedingsprocessen en voedselveiligheid koos hij voor een job als quality & food safety manager.

Hij implementeerde diverse certificatiesystemen (BRC, IFS, ACS, …) in respectievelijk de vleesverwerkende industrie, productie van kant- en klaarmaaltijden en industriële bakkerijen. Zijn kennis betreffende product- en procestechnologie van verpakkingsmaterialen én zijn know-how aangaande HACCP en kwaliteitszorg in de voedingsindustrie zijn een uitstekende uitvalsbasis om onze klanten bij te staan in tal van food safety & quality vraagstukken!

Sophie Van Ranst

Experte HACCP & allergenen / Food Safety Culture / interne auditor

Sophie studeerde Industrieel Ingenieur aan UGent.

Na haar studies dompelde Sophie zich meteen onder in kwaliteitssystemen via GLP. Ze combineerde haar onderzoek naar GMO's in levensmiddelen met het opvolgen, instandhouden én verbeteren van kwaliteitssystemen in het labo. Daar werd het eerste zaadje geplant voor een verdere carrière in de voedingsindustrie.

Na haar boeiende ervaring in laboratoria, ging Sophie aan de slag als Quality & Safety Manager in de chocoladeverwerkende industrie. Als eindverantwoordelijke voor QA/QC was ze bevoegd voor de dagdagelijkse kwaliteitscontroles, het succesvol implementeren van meerdere lastenboeken (BRCGS, IFS FOOD, gevalideerd autocontrolesysteem en diverse private label lastenboeken), het uitrollen van een HACCP- en kwaliteitshandboek én het respecteren van de Amerikaanse wetgeving voor exporteurs (FSMA). Dankzij een pragmatische aanpak & grondige onderbouwing van haar dossiers, leidde ze het bedrijf tot geslaagde certificatie-inspecties en succesvolle FDA-bezoeken.

Daarna breidde Sophie haar kennis uit in de brood-, patisserie- en viennoiseriesector. Zij was eindverantwoordelijke voor de sectie "kwaliteit & voedselveiligheid" (IFS, ACS, ...) én de afdeling "research & development". Tevens stond zij in voor het bio-beleid, het opvolgen van de bio-wetgeving en alle contacten met certificeringsinstellingen, labo's, enz.

Na deze boeiende ervaring koos Sophie voor een ervaring in de sector van 'water en frisdrank'. Ze stond aan het hoofd van de kwaliteitsafdeling, R&D-afdeling en het labo. Sophie ging geboeid aan de slag om een future proof kwaliteitssysteem uit de grond te stampen, in lijn met de vigerende wettelijke én bovenwettelijke eisen (Food Fraude, Food Defense, ...).

Met volle goesting springt Sophie aan boord bij Eva Moens Consult, klaar om haar kennis te delen en alle klanten te ondersteunen teneinde kwaliteitssystemen te implementeren conform huidige en toekomstige standaarden.

 

Nieuws

Nieuw KB water

De omzetting van de drinkwaterrichtlijn (Richtlijn (EU) 2020/2184) naar het nieuwe KB water (KB 04/02/2024 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water) werd gepubliceerd en het KB van 14/01/2002 is…

Nederlands allergenenbeleid aangepast en nieuwe referentiedosissen

Vanaf 1 januari 2024 is het nieuwe Nederlands allergenenbeleid van toepassing. In het beleid zijn de nieuwe referentiedosissen, de status en ook de bewoording van PAL (Precautionary Allergen Labeling) vastgelegd. In lijn met Europese inzichten en…

KB levensmiddelenhygiëne aangepast

Het Koninklijk Besluit van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne werd aangepast bij het wijzigingsbesluit van 22 januari 2024. Onder meer kreeg bijlage IV (lijst van te koelen levensmiddelen en temperatuurvoorwaarden) een update alsook…

Testimonials

Wij nodigen Eva Moens regelmatig uit voor opleidingen (etikettering, HACCP, hygiëne, ...). Eva heeft een brede kennis; denkt mee met onze organisatie en komt met praktische voorstellen en verbetermaatregelen. Ook achteraf kunnen we steeds met vragen bij haar terecht. Een echter aanrader!

Caroline Dohogne; Q-manager (Neuhaus)

Sinds ik actief werkzaam ben in de voedingsindustrie, deed ik reeds verschillende malen beroep op Eva Moens Consult voor zowel opleidingen als individuele coaching. De pragmatische aanpak is schitterend en de grondige kennis & expertise zeer groot. Men kan zich steeds verwachten aan advies op maat met directe toegevoegde waarde.

Jeroen De Bock; Quality Assurance Engineer (Puratos)

Dankzij de kennis en aanpak van Eva & haar team, beschikken wij nu over de juiste en concrete inzichten m.b.t. onze food fraude studie. Wij appreciëren de snelheid en pragmatische aanpak van Eva. Haar kennis reikt duidelijk op vele vlakken héél ver; zij kan deze bovendien op efficiënte wijze aan de man brengen. Opmerkelijk is vooral het vertrouwen dat gesteld wordt in het werk van Eva Moens Consult door onze auditoren. Een absolute aanrader!

Peter Schiettecatte; Q-manager (Delici)

Blij dat wij op ons pad Eva Moens tegen kwamen. Zij gaf een duidelijke uitleg over wat er allemaal moest gebeuren en zette stap per stap ons op weg naar een bedrijf dat in orde is op het vlak van voedselveiligheid en HACCP.

Els Van Schepdael; zaakvoeder (Bakkerij D'Elst)

Eva was een godsgeschenk met een gigantische kennis en professionaliteit maar bovenal down to earth, pragmatisch, perfect in het onderscheiden van hoofd-en bijzaak en erg betrokken op het welslagen van mijn avontuur!

Krist'l De Loose; zaakvoerder (Pastati)

De consultancy van Eva Moens is goud waard. Met de zeer gestructureerde maandelijkse sessies was het schrijven van een kwaliteitshandboek nog nooit zo eenvoudig. En dit alles in een zeer open en amicale sfeer. Bovendien heeft Eva voor elke vraag wel een antwoord wat de discussie of uitwerking van bepaalde onderwerpen heel vlot, leerrijk en dynamisch maakt. Een echte aanrader!

Lara Gorissen; R&D-manager (Puratos)

Wegens tijdsgebrek lukte het niet om FSPCA in te voeren in onze organisatie, maar samen met Eva Moens Consult hebben we op een paar dagen tijd ons kwaliteitshandboek kunnen uitbreiden en herzien. Dankzij hun efficiënte aanpak, zijn we klaar zijn voor onze volgende FSPCA audit!

De professionele aanpak raden we iedereen aan.  Kwaliteit gegarandeerd!

Sophie Van Ranst; Q-manager (Pralibel)

We zijn zeer tevreden over de jarenlange kwalitatieve service en goede ondersteuning. Daarnaast is Eva Moens Consult steeds eenvoudig bereikbaar en wordt er doortastend en efficiënt te werk gegaan. 

Kristoff, Anke en Caroline; Q-managers (Ranson)

Begin dit jaar hebben we Eva ingeschakeld voor onze jaarlijkse HACCP-opleiding voor productiemedewerkers. De reacties van onze productiemedewerkers na de opleiding waren unaniem positief. Iedereen was laaiend enthousiast. Eva is een enthousiaste lesgeefster, met kennis van zaken. Haar opleidingen zijn interactief, duidelijk en gestructureerd.

Eva beheerst de kunst om 'moeilijke' materie op een laagdrempelige, boeiende en duidelijke manier over te brengen.

Evelien Van den Bussche; Q-manager (Lily's Cakes)

2 years ago I started a position as Quality Manager. Back then I had no experience in the function and although it could have resulted on a chaotic situation, it did not, thanks to the help of Eva. Eva and her team give clear and interesting trainings, they are knowledgable in their areas and can relate to the day to day activities in the plant. Moreover, she really cares about my company and can relate to my specific needs. With the support and guidance of Eva and her team, we have been able to increase the quality in our factory considerably. And that is the goal, isn’t it?

Alma G. Flores; Quality & R&D-manager (La William)