Nieuws

Nieuws
Werken voor Eva Moens Consult

Ben jij gepassioneerd door voedselveiligheid? Wil je die passie delen met anderen en operatoren uit de voedingsindustrie enthousiasmeren over food safety? Geef je graag opleidingen en is het uitwerken van risico-analyses op jouw lijf geschreven?…

Aanvullende module bij ACGidsen: "Beheersing omgevingspathogenen in voedingsindustrie"

Voedingsproducenten hebben nood aan onderbouwde omgevingsmonitoringsprogramma’s om pathogenen te controleren in  hun omgeving.  Een preventieve aanpak, onder meer voor de beheersing van persistente stammen (ook wel…

IFS Progress vervangt IFS Global Markets

IFS Progress is de nieuwe merknaam en vervangt de naam IFS Global Markets. De merknaam en het bijhorende logo van IFS Global Markets blijven geldig tot 15 mei 2024.

Verordening (EU) 2073/05: wijziging criterium 1.2 voor Listeria monocytogenes

In het Permanent Comité ‘Biological Safety of the Food Chain’ werd de wijziging van criterium 1.2 voor Listeria monocytogenes in Verordening 2073/2005 besproken en gestemd. Met ingang vanaf 1 juli 2026 zal…

Nieuwe contaminanten wetgeving: Verordening 2023/915

De Europese Commissie heeft de verordening betreffende de maximumgehalten aan bepaalde contaminanten in levensmiddelen gewijzigd en bijgevolg ook Verordening 1881/2006 ingetrokken.

Omzendbrief m.b.t. waterkwaliteit in de levensmiddelensector

De nieuwe omzendbrief m.b.t. waterkwaliteit in de levensmiddelensector (v. 7.0) werd gepubliceerd op 27/06/2024.

De…

IFS BROKER versie 3.2

In februari 2024 werd een nieuwe versie van de IFS BROKER standaard gepubliceerd. 

De IFS BROKER versie 3.2 audits zijn verplicht vanaf 1 juli 2024.
 

Er werden updates doorgevoerd m.b.t. het…

Wijzigingsbesluit aan Verordening (EU) 2023/915

Verordening (EU) 2023/915 betreffende maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen wordt regelmatig geamendeerd met enkele wijzigingsbesluiten.
 

Zo werden in juli 2024 Verordening (EU) 2024/1808 en Verordening (EU…

Nieuw KB water

De omzetting van de drinkwaterrichtlijn (Richtlijn (EU) 2020/2184) naar het nieuwe KB water (KB 04/02/2024 betreffende de kwaliteit van voor menselijke consumptie bestemd water) werd gepubliceerd en het KB van 14/01/2002 is…

Nederlands allergenenbeleid aangepast en nieuwe referentiedosissen

Vanaf 1 januari 2024 is het nieuwe Nederlands allergenenbeleid van toepassing. In het beleid zijn de nieuwe referentiedosissen, de status en ook de bewoording van PAL (Precautionary Allergen Labeling) vastgelegd. In lijn met Europese inzichten en…

KB levensmiddelenhygiëne aangepast

Het Koninklijk Besluit van 13 juli 2014 betreffende levensmiddelenhygiëne werd aangepast bij het wijzigingsbesluit van 22 januari 2024. Onder meer kreeg bijlage IV (lijst van te koelen levensmiddelen en temperatuurvoorwaarden) een update alsook…

Werken voor Eva Moens Consult

Ben jij gepassioneerd door voedselveiligheid? Wil je die passie delen met anderen en operatoren uit de voedingsindustrie enthousiasmeren over food safety? Geef je graag opleidingen en is het uitwerken van risico-analyses op jouw lijf geschreven?…

LEAD INSTRUCTOR voor FSPCA Preventive Controls for Human Food opleiding

De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS.…

Nieuwe contaminanten wetgeving: Verordening 2023/915

De Europese Commissie heeft de verordening betreffende de maximumgehalten aan bepaalde contaminanten in levensmiddelen gewijzigd en bijgevolg ook Verodening…

IFS FOOD: versie 8 gepubliceerd

Versie 8, de vernieuwde IFS FOOD norm, werd gepubliceerd op 18 april 2023. 

Vanaf 1 okt 2023 kan je kiezen voor audits tegen versie 8. Vanaf 1 jan 2024 is de nieuwe versie verplicht. Opgelet: als uw…

FSSC 22000: versie 6

Eind maart 2023 werd de nieuwe versie "FSSC 22000: versie 6" gepubliceerd.

Tot 31 maart 2024 wordt nog geauditeerd ten opzichte van de vorige versie (versie 5.1). Vanaf 1 april 2024…

Omzendbrief FAVV m.b.t. houdbaarheidsdata

In deze omzendbrief wordt toelichting gegeven over de vermelding van houdbaarheidsdata op consumentenverpakkingen ('tenminste houdbaar tot' vs. 'te gebruiken…

Omzendbrief FAVV m.b.t. Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen
Belgische referentiedosissen allergenen aangepast

Bij gebrek aan wettelijke referentiedosissen voor voedselallergenen, verscheen in 2017 een advies van het Wetenschappelijk Comité (advies 24-2017) aangaande referentiedosissen voor allergenen.

Deze aanbevolen

Mededeling EU Commissie: Food Safety Management Systems

In september 2022 verscheen de EU mededeling (2022/C 355/01) m.b.t. de uitvoering en beheersing van voedselveiligheid management systemen.…

BRCGS Global Standard Food Safety versie 9 gepubliceerd

Op 1 augustus 2022 is de nieuwe versie van de BRCGS Global Standard Food Safety gepubliceerd. Alle audits worden vanaf 1 februari 2023 uitgevoerd tegen de nieuwe versie. 

Enkele nieuwigheden op een rijtje: 

FSSC 22000 versie 6 in aantocht

Er wordt een nieuwe versie van de FSSC 22000 standaard verwacht in 2023.

Naar aanleiding van de benchmark studie t.o.v. de recente versie van het GFSI Guidance Document zullen bepaalde eisen worden aangescherpt en verder uitgediept.

IFS FOOD versie 8: verwacht begin 2023

De publicatie van de nieuwe IFS Food Standard (versie 8) wordt verwacht tegen 2023. In voorjaar 2022 verscheen de draft versie van…

Opleidingsaanbod najaar 2022 staat online

Eva Moens Consult staat garant voor kwaliteitsvolle en interactieve opleidingen. Ook dit najaar bieden wij u een boeiende reeks opleidingen aan! Neem alvast een kijkje op onze pagina 'open opleidingen'. 

BRCGS FOOD (versie 9)

De publicatie van de nieuwe BRCGS FOOD standaard (versie 9) wordt verwacht in augustus 2022. De draft versie is reeds beschikbaar (vraag hier naar de draft versie).

Certificatie tegen de nieuwe BRC Food versie 9 zal…

Tesco Food Standard versie 2.0

Tesco is een internationaal opererende Britse supermarktketen. Als één van de grootste detailhandelaars ter wereld, hanteert Tesco strenge kwaliteitseisen.  De Tesco Food Standard bundelt deze eisen in één lastenboek.

De standaard…

Opleidingsaanbod voorjaar 2022 staat online

Ontdek ons opleidingsaanbod 'voorjaar 2022' hier.

We zetten graag enkele nieuwe opleidingen in the picture: "…

Verordening (EU) 852/2004 is gewijzigd: implementatie van Food Safety Culture en allergenenbeleid

Begin maart 2021 werd de wijziging aan Verordening (EU) 852/2004 gepubliceerd. Bij publicatie van het wijzigingsbesluit, werd de verplichte invoering, instandhouding en continue verbetering van een voedselveiligheidscultuur …

FSSC 22000 versie 5.1

In november 2020 werd versie 5.1 van de FSSC 22000 gepubliceerd. Versie 5.1 zal van toepassing zijn met ingang vanaf 1 april 2021.

Met de lancering van versie 5 werden reeds belangrijke wijzigingen doorgevoerd: 

Opleidingsaanbod voorjaar 2021 staat online

Eva Moens Consult staat garant voor kwaliteitsvolle en interactieve opleidingen. Ook in 2021 bieden wij u een boeiende reeks opleidingen aan! Neem alvast een kijkje op onze pagina 'open opleidingen'. 

In…

BRCGS Storage & Distribution: issue 4

BRCGS Storage & Distribution verzekert de kwaliteit en (voedsel)veiligheid van producten tijdens hun opslag en distributie. Op 2 november 2020 werd de 4de editie van deze norm gepubliceerd. De nieuwe versie 4 wordt verplicht…

Food Safety Culture: nu ook wettelijk geregeld

Dat de implementatie van een voedselveiligheidscultuur bijdraagt tot het welslagen van een veilig en kwaliteitsvol beleid, werd nu ook door de Europese Commissie erkend. De Verordening (EU) 852/2004 werd immers herzien: Food…

Nieuwe bioverordening: 1 jaar uitgesteld

De invoering van de nieuwe Verordening (EU) 2018/848 inzake biologische productie en etikettering van biologische producten werd uitgesteld met 1 jaar. Als belangrijkste reden voor dit uitstel geldt de vertraging m.b.t.…

IFS FOOD: versie 7 gepubliceerd

De nieuwe versie van de IFS standaard is een feit. U kan opteren voor assessments tegen IFS versie 7 vanaf 1 maart 2021.  De verplichte datum van implementatie voor alle IFS-gecertificeerde bedrijven is

Opleidingsaanbod najaar 2020 staat online

Het opleidingsaanbod 'najaar 2020' staat online, neem snel een kijkje onder 'onze opleidingen'.

Naast de vertrouwde onderwerpen (HACCP, etikettering, microbiologie, wetgeving, ...)…

Vernieuwde bio-wetgeving: van kracht in 2021

Het gebruik van de term 'bio' is bij wet beschermd. Om levensmiddelen als 'biologisch' in de handel te brengen, dienen operatoren gecontroleerd te worden tegen de vigerende wetgeving. Het Europees parlement keurde recent de vernieuwde bio-…

UTZ en Rainforest Alliance kondigen samen een nieuw certificatieschema aan

UTZ en Rainforest Alliance hebben recent hun fusie aangekondigd. Vanaf juli 2020 wordt de nieuwe, ééngemaakte standaard aangekondigd. Bedrijven hebben dan minimaal 1 jaar en uiterlijk tot volgende certificatie de…

Nieuwe omzendbrief FAVV "waterkwaliteit"

Recent publiceerde het FAVV een nieuwe update van de "omzendbrief betreffende de controle op de kwaliteit van water" (versie 6.0 - van toepassing vanaf 06/05/2020). De omzendbrief heeft als doel een beter…

Opleiding (V)COOL: extra opleidingsdata wegens groot succes

Op 1 april 2020 gaat de nieuwe Uitvoeringsverordening (EU) 2018/775 tot vaststelling van de voorschriften voor de vermelding van het land van oorsprong of de plaats van herkomst van primair(e) ingrediënt(en) van kracht. De (v

BRC wordt BRCGS

BRC heeft haar huisstijl en logo vernieuwd. BRC heet vanaf nu BRCGS: Brand Reputation through Compliance Global Standards.

Meldingslimieten FAVV: versie 16

Met ingang vanaf 13 januari 2020 zal 'versie 16' van het document 'Meldingsplicht en meldingslimieten' (FAVV) van kracht gaan. In deze herziene versie werden ook limieten (referentieniveaus) voor acrylamide opgenomen. Referentieniveaus zijn…

Circulaire economie: beleid en impact op verpakkingsmaterialen

Er wordt zeer veel geschreven over circulaire economie. Tijd dus voor een stand van zaken én duidelijk overzicht in een opleiding!

Via onze nieuwe opleiding "Circulaire economie: beleid en impact op verpakkingsmaterialen…

Nieuwe meldingslimieten FAVV: versie 14

De richtsnoer 'meldingsplicht en meldingslimieten' van het FAVV heeft een recente update gekregen. Vanaf 19/07/2019 zal versie 14 van het document "…

Opleidingsaanbod NAJAAR 2019 staat online

Het opleidingsaanbod 'najaar 2019' staat online, neem snel een kijkje onder 'onze opleidingen'.

Naast de vertrouwde onderwerpen (HACCP, etikettering, microbiologie, wetgeving, ...) bieden we dit najaar ook enkele…

VCOOL opleiding voor CHOPRABISCO - wegens succes herhaald

VCOOL staat voor VOluntary Country Of Origin Labelling.

Op 1 april 2020 gaat de uitvoeringsverordening 2018/775 betreffende de oorsprongsetikettering van levensmiddelen

TESCO standaard: TFMS wordt TFS

De "Tesco Food Manufacturing standard - versie 6" wordt "Tesco Food Standard - versie 1".

De nieuwe standaard gaat van kracht op 25/02/2019 (er wordt vanaf dan enkel nog tegen de nieuwe versie geauditeerd…

Food Safety Culture & Whistle Blower

Met de komst van BRC versie 8 wordt ‘food safety culture’ een verplicht te implementeren hoofdstuk binnen uw ‘food safety management system’.

Over het algemeen is ‘voedselveiligheidscultuur’ een moeilijk concept voor…

BRC versie 8

Vanaf 1 februari 2019 worden alle BRC FOOD - audits uitgevoerd tegen de nieuwste versie 'BRC 8'.  Bent u op zoek naar een opleiding of pragmatische begeleiding bij de implementatie van BRC 8: aarzel niet en contacteer ons!…

Opleidingsaanbod voorjaar 2019 online

Vanaf heden staat het opleidingsaanbod 'voorjaar 2019' online. Neem gerust een kijkje onder 'onze opleidingen' of download het…

Oorsprongsetikettering

De uitvoeringsverordening 2018/775 tot vaststelling van de voorschriften voor toepassing van de oorsprongsetikettering werd gepubliceerd. Op zoek naar meer info m.b.t. interpretatie en toepassing van deze regelgeving;…

PCQI - FSMA

De Food Safety Modernization Act (afgekort FSMA) heeft tot doel de veiligheid van levensmiddelen in de VS te waarborgen. De FSMA regelgeving is van toepassing voor alle bedrijven die levensmiddelen exporteren naar de VS. Teneinde…

Team "Eva Moens Consult" breidt uit

Teneinde onze klanten te kunnen bijstaan m.b.t. alle advies- en opleidingskwesties inzake voedselveiligheid en kwaliteitszorg, werd opnieuw uitgekeken naar verdere versterking van het team. Vanaf heden staat ook Sarah Laenen klaar om onze klanten…

Acrylamide: Verordening (EU) 2017/2158 gepubliceerd

Acrylamide is een chemische stof die gevormd wordt wanneer zetmeelrijke producten (zoals bvb. granen) bij hoge temperaturen verhit worden. Uit onderzoek met proefdieren is gebleken dat acrylamide schadelijk is voor dieren. Bij mensen kan een hoge…

Testimonials

Wij nodigen Eva Moens regelmatig uit voor opleidingen (etikettering, HACCP, hygiëne, ...). Eva heeft een brede kennis; denkt mee met onze organisatie en komt met praktische voorstellen en verbetermaatregelen. Ook achteraf kunnen we steeds met vragen bij haar terecht. Een echter aanrader!

Caroline D, Q-manager (Neuhaus)

Sinds ik actief werkzaam ben in de voedingsindustrie, deed ik reeds verschillende malen beroep op Eva Moens Consult voor zowel opleidingen als individuele coaching. De pragmatische aanpak is schitterend en de grondige kennis & expertise zeer groot. Men kan zich steeds verwachten aan advies op maat met directe toegevoegde waarde.

Jeroen DB, Quality Assurance Engineer (Puratos)

Dankzij de kennis en aanpak van Eva & haar team, beschikken wij nu over de juiste en concrete inzichten m.b.t. onze food fraude studie. Wij appreciëren de snelheid en pragmatische aanpak van Eva. Haar kennis reikt duidelijk op vele vlakken héél ver; zij kan deze bovendien op efficiënte wijze aan de man brengen. Opmerkelijk is vooral het vertrouwen dat gesteld wordt in het werk van Eva Moens Consult door onze auditoren. Een absolute aanrader!

Peter S, Q-manager (Delici)

Blij dat wij op ons pad Eva Moens tegen kwamen. Zij gaf een duidelijke uitleg over wat er allemaal moest gebeuren en zette stap per stap ons op weg naar een bedrijf dat in orde is op het vlak van voedselveiligheid en HACCP.

Els VS, zaakvoeder (Bakkerij D'Elst)

Eva was een godsgeschenk met een gigantische kennis en professionaliteit maar bovenal down to earth, pragmatisch, perfect in het onderscheiden van hoofd-en bijzaak en erg betrokken op het welslagen van mijn avontuur!

Krist'l DL, zaakvoerder (Pastati)

De consultancy van Eva Moens is goud waard. Met de zeer gestructureerde maandelijkse sessies was het schrijven van een kwaliteitshandboek nog nooit zo eenvoudig. En dit alles in een zeer open en amicale sfeer. Bovendien heeft Eva voor elke vraag wel een antwoord wat de discussie of uitwerking van bepaalde onderwerpen heel vlot, leerrijk en dynamisch maakt. Een echte aanrader!

Lara G, Quality en R&D-manager (Puratos)

Wegens tijdsgebrek lukte het niet om FSPCA in te voeren in onze organisatie, maar samen met Eva Moens Consult hebben we op een paar dagen tijd ons kwaliteitshandboek kunnen uitbreiden en herzien. Dankzij hun efficiënte aanpak, zijn we klaar zijn voor onze volgende FSPCA audit!

De professionele aanpak raden we iedereen aan.  Kwaliteit gegarandeerd!

Sophie VR, Q-manager (Pralibel)

We zijn zeer tevreden over de jarenlange kwalitatieve service en goede ondersteuning. Daarnaast is Eva Moens Consult steeds eenvoudig bereikbaar en wordt er doortastend en efficiënt te werk gegaan. 

Kristoff, Anke en Caroline; Q-managers (Ranson)

Begin dit jaar hebben we Eva ingeschakeld voor onze jaarlijkse HACCP-opleiding voor productiemedewerkers. De reacties van onze productiemedewerkers na de opleiding waren unaniem positief. Iedereen was laaiend enthousiast. Eva is een enthousiaste lesgeefster, met kennis van zaken. Haar opleidingen zijn interactief, duidelijk en gestructureerd.

Eva beheerst de kunst om 'moeilijke' materie op een laagdrempelige, boeiende en duidelijke manier over te brengen.

Evelien VDB, Q-manager (Lily's Cakes)

2 years ago I started a position as Quality Manager. Back then I had no experience in the function and although it could have resulted on a chaotic situation, it did not, thanks to the help of Eva. Eva and her team give clear and interesting trainings, they are knowledgable in their areas and can relate to the day to day activities in the plant. Moreover, she really cares about my company and can relate to my specific needs. With the support and guidance of Eva and her team, we have been able to increase the quality in our factory considerably. And that is the goal, isn’t it?

Alma GF, Quality & R&D-manager (La William)